Как да направите поръчка

Поръчката в http://www.banermix.com/ преминава през няколко етапа:

ЗАЯВКА ЗА ПОКУПКА

За да направите заявката си към нас, след като вече сте се запознали с всички подробности и специфики за продукта, е необходимо да натиснете бутон „КУПИ“, който се намира в дясно, непосредствено до полето „Количество“.

Във всеки един момент можете да проверите текущото съдържание на количката, да научите каква е общата стойност на поръчката, сумата за транспорт, да сравните желаното и заявено количество и да го актуализирате – намалите, увеличите или да се откажете от определен продукт чрез махане от количката, като го изтриете. Всички корекции на продуктите в кошничката се правят с бутоните за редакция – потвърждение и изтриване.

При нестандартни изделия – Ако желаете продукт да се изработи по Ваше изискване за размер, материал или идея, очакваме Вашето задание чрез формата за запитване или директно по e-mail. Ще Ви бъде изчислена специална цена и едва след Вашето одобрение ще се задвижи поръчката.

ВАЖНО!

След направената първоначална заявка, Вие като наш клиент имате право на индивидуална оферта за големи количества. Едва след като всички подробности са уточнени и се получи писмено потвърждение от страна на http://www.banermix.com/ поръчката се придвижва към етап „Приемане на заявката“.

ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВКАТА

Заявката за покупка се приема от екипа на Banermix.com чрез изпращане на съобщение до e-mail, посочен от Клиента, което съдържа:

информация за основните характеристики на заявената стока, нейната продажна цена, стойността на пощенските или транспортни разходи, които не са включени в продажната цена и свързани с нейната доставка, избраният от Клиента начин на плащане, посочените данни за фактура и адрес за доставка.

Заявката поражда действие между страните след проверка на наличността на заявената за покупка стока и след потвърждаване на валидността й на посочения от Клиента електронен адрес.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКАТА

Заявката за покупка се приема от екипа на Banermix.com чрез изпращане на съобщение до електронната пощенска кутия за кореспонденция с Клиента, което съдържа: информация за основните характеристики на заявената стока, нейната продажна цена, стойността на пощенските или транспортни разходи, които не са включени в продажната цена и свързани с нейната доставка, избрания от Клиента начин на плащане, посочените данни за фактура и адрес за доставка. Заявката поражда действие между страните след проверка на наличността на заявената за покупка стока и след потвърждаване на валидността й на посочения от Клиента електронен адрес.

Заявките от сайта се приемат 24 часа в денонощието и се обработват в рамките на работния ден от 10.00 до 18.00 ч. На всеки един етап от обработването като потвърждение за наличност, срок на изработка или внос, доставка и др. Вие ще бъдете известявани в системата и/или по e-mail.

Ако в работно време до 2 часа след направена поръчка не се свържем с Вас по телефон или имейл, моля свържете се с нас!

При посочени непълен, неверен или грешен адрес и/или телефонен номер при подаване на заявката, се счита, че същата е невалидна и представител на Banermix ще се свърже с Вас за допълнително уточнение.